tirsdag 27. august 2013

Hoteller i Haugesund


Fredag 23. August var klassen på en runde i Haugesund sentrum. Første oppgave var at vi skulle se for oss at vi ankom Haugesund som turist, med kystbussen fra Stavanger. Hvordan er det å ankomme Haugesund? Hvordan er toalettforhold, informasjon om videre busstransport osv. 

Å ankomme Flotmyr busstasjon kan nærmest kalles en kulturell tragedie! Bygget i tidlig funkisstil fra 1954, som en gang var byens stolthet, har forfalt og er i en stand som rett og slett er en skam for byen. Da det var nytt inneholdt det kiosk, flott kafé og hotell i øverste etasje. 
  
Idag bærer bygget tydelig preg av at det ikke har vert vedlikeholdt etter at det ble bygget. Vegger og vinduer er falmet og skitne, gamle Narvesen-skilt er falmet og knust. Taket mellom busstopp og inngang er skittent og ekkelt for å nevne noe.




Detaljer fra uteområdet er ikke tiltalende. Skiltet med kart over byen er både skittent og tagget på.
Inntrykket når man kommer inn i bygget er ikke stort bedre! Nedslitt og trist, ødelagte stoler og  skilt/lapper rundt omkring som er ødelagt. Informasjons-skjermen på veggen er ikke i bruk.  


Denne virket :)


Toalettforholdene er grusomme! Et bilde sier mer enn tusen ord...



Neste besøk var på Hotel Scandic. Hotellet er nybygget, men også sammenbygget med en eldre bygning. Hotellet åpnet 26. Februar 2010. Her skulle vi se etter sammenhenger og/eller kontraster mellom det gamle og det nye. 

Den største kontrasten kan nok sies å være utsidene. Nybygget som er helt moderne med sorte, glatte flater, store vinduer i første etasje er en stor kontrast mot det gamle mur-bygget med sprossevinduer. Logoene på vinduene er det eneste som gjør at man kan se at disse bygningene er samme hotell. Et likhetstrekk mellom bygningene er inngangspartiet på nybygget, som forøvrig også er et gjennomgangstema i hele Haugesund, skrå hjørner. Over hele byen kan man se at bygninger har enten skrå eller buede hushjørner. På bildet under ser man ikke dette på den gamle bygningen, men dette viser på et bilde lenger nede, da i et konferanserom. 


Det første man blir møtt med når man kommer inn på hotellet, er en gammel, rød sykkel. Jeg antar at det kan ha med at de ønsker å knytte sammen ny og gammel historie. 

Vi fikk omvisning på noen av rommene der alt var nytt. Her kan man finne sammenhenger fra byens historie gjennom de maritime bildene på veggen. Gjennom bildene knytter man sammen ny og gammel historie. 

Over i den gamle delen kan man lettere se kontrasten mellom gammelt og nytt. Innsiden står i stor kontrast til den gamle, "kjedelige" utsiden. Hele huset er total-renovert, og man kan tydelig se inspirasjon fra eldre historie. Som her i inngangen der man kan lesse historien i alt det nye. Her har man nye møbler som har et historisk preg, nytt tapet med "gammeldags" mønster og "prikken over i-en kunst på veggen med inspirasjon fra Vikingtiden.  


Nyoppusset konferanserom, også dette med "gammeldags" tapet og kunst med maritim inspirasjon.

Bildene under: 
Nærbilde av tapetet med inspirasjon fra "svunne tider". Alle konferanserom har gamle "Vikingnavn". 
Gammel dør som er restaurert i hushjørnet som opprinnelig. 



Neste stopp var Hendersons City Hotel - trodde vi... Dette Hotellet var kjøpt opp av First-kjeden, dermed forsvant litt av hensikten med besøket. Hendersons hotellene er ofte ærverdige hotell som er restaurert, ofte har høy standard og tar vare på det unike med historiene til de ulike hotellene. 

Det jeg vet er at dette ble bygget som bank. Deretter har det blant annet hvert diskotek. På nettsiden til hotellet står det i hotellets beskrivelse: "First Hotel Hendersons City er et eksklusivt boutique hotell i Haugesund sentrum rett ved Haraldsgata, Haugesunds shopping gate. Hotellet har en unik historie da det er transformert fra den gamle sparebanken i Haugesund til et hotell i særklasse. Rommene er unike, noen over to etasjer." 

At hotellet er eksklusivt er det ingen tvil om, dette vises i de mange detaljrike utsmykningene. Allerede ved hotellets inngangsparti kan man se at dette er et ærverdig hotell. Ytterdøren gikk det dessverre ikke an å redde, men den flotte glassdøren i hallen er bevart. Resepsjonen fremstår som ny, samtidig som det er tatt vare på "overklasse-preget" med flotte lysekroner og elegante møbler. Historien om at det har vert bank her er tatt vare på, blant annet ved at Safe-døren enda er i bruk, selv om rommet idag blir brukt til "lounge". Et annet rom har navnet "Banksjefens kontor". I den utrolig flotte trappen henger det innrammede bankpapirer og gamle pengesedler. 

Nedenfor følger en bildeserie:












Etter besøket hos First Hendersons gikk vi bort til Rica Maritim. på vei bort, stoppet vi utenfor Amanda Hotell. Lærer Ingrid fortalte litt om eksteriør, som betyr det ytre/utvendig fasade. På Amanda Hotell har man tatt hensyn til resten av byens eksteriør ved å bue hjørnet, og å bygge en form for tårn. Haugesund blir også kallet "Tårnbyen". Som så mange andre av byens bygg, er også dette inspirert av Jugendstilen. Hotellet er bygget sammen med overstående hus, men måten dette er gjort på, gjør at det ser ut som én bygning.  


"Tårnet"


Siste stopp på ruten var Rica Maritim. Her var oppgaven å se hvordan hotellets omfattende oppussing har gjort det mer tidsriktig og sammenhengende. Se litt på farger og materialer som er brukt, og hvordan kan man se at utescenen hører sammen med resten av hotellet?
Resepsjonen er innredet i lyse/beige farger. I ene avdelingen i resepsjonen skapes det kontrast med at det står røde sofaer der. I tillegg består taket av speil, som gjør at atmosfæren blir noe spesiell. Sammenheng mellom navnet "Maritim" er gjennomgående tatt vare på på flere måter ved å bruke blått i interiøret. Et akvarium i resepsjonen, gallionsfigur i trappeoppgangen, blått teppe i spisestuen og blå møbler i piano-baren. Pianobaren ligger i "tårnet", der det i midten er innredet med en blå sittegruppe i sentrum. I taket henger det seil. Store vinduer i hele andre etasje, som gjør at det kan oppleves som om "sjø og himmel kommer inn".

Eksteriøret består for det meste av glass og metall. Hotellet fremstår som nytt og oppdatert etter dagens trender. Ute-scenen er bygget av samme materialer, slik at det ikke er tvil om at den hører til hotellet.  Pianobaren ligger i "Tårnet" som er med på å knytte bygget til byens historie om at Haugesund ble kallet "Tårnbyen".

Nedenfor følger en bildeserie av interiør og eksteriør ved Rica Maritim:

















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar